Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Τι σε έπιασε καλέ μου Κολόμβε;


Και το ερώτημα είναι ένα αγαπητά μου παιδιά!Τι τον έπιασε τον Κολόμβο να πάρει τους δρόμους και να θαλασσοπνίγεται σε άλλη γη κι άλλα μέρη που λεει και το τραγούδι; Μην έφταιγε το κλίμα της Ισπανίας;Μήπως τον πιάσαν τα ρευματικά του;
Η αλήθεια είναι οτι εκείνη την εποχή, 15ος αιώνας περίπου, όλοι η Ευρώπη είχε μετακόμιση. Έτσι όπως τα λέω. Ο πληθυσμός παράγινε στις πόλεις τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνονταν με τις αρρώστιες και και την φτώχεια. Να ένας λόγος λοιπον για να βρουν άλλους τόπους να μείνουν. Έλα όμως που δεν ήταν μόνο αυτό. Είχαν πάρει μυρωδιά που λέτε οτι το χρήμα δεν έρχεται μόνο με τον πόλεμο. Έρχεται και με το εμπόριο. Άσε που ταξιδεύοντας βλέπεις και καινούργια μέρη, γνωρίζεις ανθρώπους, μαθαίνεις πράγματα για τον πολιτισμό τους και χίλια δυο άλλα καλά.
Έτσι φαγώθηκαν να βρίσκουν καινούργιους εμπορικούς δρόμους για τα εμπορεύματα τους.
Κοτσομπολιά της εποχής λένε οτι τότε η αγορά της Ινδίας ήταν πολύ στα πάνω της. Δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι της υψηλής κοινωνίας και να μη βάλεις ινδικό μπαχάρι στο κοτόπουλο. Θα σε κορόιδευε ο κόσμος. Έλα όμως που η Οθωμανική αυτοκρατορία, που δε νοιάζονταν και πολύ για εμπόριο, είχαν καλοκαθήσει και εμποδίσει όλους τους δρόμους για τις χώρες με τα καινούργια εμπορικά αγαθά. Πάνε και τα χαλιά λοιπόν , πάνε και τα μπαχάρια.
Μια ωραία μέρα λοιπόν, σηκώνεται ο Ισπανός βασιλιάς από έναν ευχάριστο ύπνο, φωνάζει τον Κολόμβο και του λέει:
<<Κολόμβε παιδί μου έχουμε πρόβλημα. Ολλανδοί, Γάλλοι, Πορτογάλλοι, Βρετανοί, έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν εμπορικούς δρόμους και να βγάζουν λεφτά. Έχουμε μείνει πίσω. Γι αυτό το λόγο σε κάλεσα εδώ! Τώρα τελευταία ακούγεται οτι η γη ίσως να μην είναι επίπεδη. Θέλω λοιπον να κάνεις το γύρο της. Και αν είναι όντως έτσι, θα μπορέσεις να φτάσεις στις Ινδίες από άλλο δρόμο, χωρίς να κατέβεις την Αφρική και χωρίς να περάσουμε από τους Οθωμανούς. Ξεκίνα λοιπόν παιδί μου. Μη χάσεις λεπτό.Ολόκληρη η Ισπανία είναι μαζί σου!!Θα μείνεις γνωστός στην Ιστορία!!!>>
Και έτσι ξεκίνησε ο καημένος ο Κολόμβος. Ήταν 1492 και δεν είχε ιδέα που θα έπεφτε. Μάλιστα όταν έφτασε στην Αμερική, χάρηκε τόσο πολύ γιατί νόμιζε οτι έφτασε στην Ινδία. Έτσι ονόμασε τους κατοίκους εκεί Ινδιάνους.
Αυτό που ακολούθησε στις περιοχές εκεί δεν τιμάει ιδιαίτερα το ανθρώπινο είδος. Ένας γιγάντιος αριθμός ανθρώπων από την Ευρώπη έτρεξαν να πάρουν ένα κομμάτι καινούργιας γης, εξοντώνοντας τους λαούς που βρίσκονταν για πολλά χρόνια εκεί.

Τα ξαναλέμε σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου