Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Μου τη δίνει το μπλε!


Μικροί ερευνητές, παιδιά που λαχταράτε για γνώση, ακούστε αυτό!
Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χρώμα στο φώς του ήλιου θα λέγαμε οτι είναι λευκό! Έλα όμως που στο λευκό αυτό χρώμα, κρύβονται μέσα όοοοοολα τα γνωστά μας χρώματα... Είναι βέβαια τόσο καλά καμουφλαρισμένα που δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε με γυμνό μάτι... Η φύση όμως, σαν επιδέξιος ντεντέκτιβ βρήκε τρόπους και τα ξεχώρισε. Έδωσε λοιπον την ικανότητα σε όλα τα υλικά και σε όλους τους οργανισμούς, να κρατάνε όποια χρώματα τους αρέσουν και τα υπόλοιπα να τα φανερώνουν στο ανθρώπινο μάτι.. Δε λέω οτι είναι κ η πιο σωστή και ευγενική συμπεριφορά, αλλά έτσι είναι.. Έτσι λοιπόν όταν το φως πέφτει πάνω στο αγαπημένο μας κόκκινο αυτοκίνητο, το υλικό της μπογιάς κρατάει όοοολα τα χρώματα εκτος από το κόκκινο, το οποίο διώχνει και έτσι μπορούμε να το δούμε. Όταν επίσης το φως πέφτει πάνω στο κίτρινο μας μπλουζάκι, το υλικό που είναι φτιαγμένο το μπλουζάκι κρατάει όλα τα χρώματα και το κίτρινο το διώχνει ωστε να μπορούμε εμείς να το δούμε..

Το ίδο συμβαίνει κ στο ουράνιο τόξο...Η φύση όπως είπαμε πριν έχει βρει τρόπους να ξεχωρίζει τα χρώματα του φωτός. Οι σταγόνες του νερού λειτουργούν σαν μαγικά γυαλιά. Όταν το φως περνάει μέσα από εκείνες τότε χωρίζεται σε όλα του τα χρώματα και έτσι δημιουργείται το ουράνιο τόξο..Γι αυτό ίσως καμιά φορά να συναντήσατε το ουράνιο τόξο και μέσα στο μπάνιο σας. Αν υπάρχουν υδρατμοί στο χώρο και το φως του ήλιου πέφτει με συγκεκριμένο τρόπο πάνω σ' αυτές,τότε θα φτιάξετε ένα πολύ ωραίο ουράνιο τόξο νεροχύτη.

Και μετά από πολύ μπλα μπλα ας φτάσουμε και σ' αυτό που μας απασχολεί. Ο ουρανός! Θα έχετε ψιλιαστεί μέχρι τώρα, οτι μάλλον και ο ουρανός κάποια υλικά θα έχει και θα κρατάνε όλα τα χρώματα και θα διώχνουν το μπλέ. Και έτσι είναι! Στον ουρανό υπάρχουν δύο σημαντικές για την επιβίωση μας ουσίες. Το οξυγόνο που αναπνέουμε και το άζωτο ο πυροσβέστης, που αν δεν ήταν αυτό οι φωτιές (που τρέφονται με οξυγόνο) δε θα έσβηναν ποτέ! Όταν λοιπον το φως περνά από την ατμόσφαιρα, που περιέχει αυτές τις ουσίες, αυτές συγκρατούν τα υπόλοιπα χρώματα και μας φανερώνουν αυτό το όμορφο γαλάζιο...Όταν όμως σιγά σιγά βασιλεύει και ο ήλιος δε στέλνει τόσο δυνατό το φώς και τότε σιγά σιγά δραπετεύουν κ άλλα χρώματα κ ο ουρανός παίρνει το γνωστο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα το οποίο και προκαλεί τον θαυμασμό ρομαντικών και μη!!!!

Σας χαιρετώ και περιμένω τροφή για νέες έρευνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου